Mail verzonden op 23-10-2008

 

De GGZ laat zich horen en zien… doe je mee?

 

Beste collega of anderszins geïnteresseerde,

 

Aan de vooravond van de manifestatie ‘De ggz spreekt!’, aanstaande zaterdag in Amersfoort (zie www.zorggeenmarkt.nl), is er een hoop te melden. Om te beginnen staan we samen met onze bestuurder Kees Lemke in de nieuwste Psy. In het artikel ‘GGNet in opstand tegen marktwerking’ leggen we uit waar we voor strijden (zie bijlage).

 

Maar er is meer. Vrijdagavond zendt het televisieprogramma EénVandaag een uitgebreide reportage uit over de ggz, waarin wordt ingegaan op de resultaten van de grote GGZ enquete. Tevens zijn opnames gemaakt bij Scelta Den Haag. Erwin van Meekeren, psychiater en hoofd behandelzaken, komt uitgebreid aan het woord over de gevolgen van het nieuwe zorgstelsel in de dagelijkse praktijk. Zet je televisie dus op EénVandaag, vrijdagavond 24 oktober van 18:20 tot 18:35 uur, Nederland 1.

 

Zoals het zich laat aanzien zal er zaterdag veel media-belangstelling zijn rond de manifestatie. We zoeken daarom nog hulpverleners die hun verhaal willen doen als zich mediakansen aandienen. We zoeken met name mensen die helder kunnen vertellen hoe het er op de werkvloer aan toe gaat, hoe je werk wordt ontregeld door marktwerking en alles wat daar aan vast zit zoals DBC’s. Denk niet dat je een enorm talent moet zijn om dit te kunnen. Wat je in de pauze tegen je collega’s zegt of als je thuis komt tegen je partner, kun je ook op t.v. vertellen. Het gaat er om dat we gehoord worden. Alleen zo kunnen we doordringen tot de politiek en zaken veranderen.

 

Dan nu onze vraag: ben je bereid om in de media je verhaal te vertellen (kranten, radio, t.v)? Het is belangrijk dat steeds weer andere mensen hun verhaal doen. En hoe goed alles ook loopt, hier treedt een probleem op. Er lijkt namelijk sprake te zijn van een soort bystander-effect. Veel hulpverleners denken dat een ander het wel zal doen of dat een ander het beter kan. Die bescheidenheid en zelftwijfel zullen we echt aan de kant moeten schuiven als we zaterdag (en de weken en maanden daarna) de kansen willen grijpen die zich aandienen. Er is niet iemand die het voor ons regelt, we zullen het zelf moeten doen. Gewoon betrokken hulpverleners zoals jij en wij. We hopen daarom dat je mee wilt doen! Als je bereid bent om iets in de media te doen, zou je dan zo veel mogelijk bereikbaarheidsgegevens willen mailen (zoals je mobiele nummer)? Bij de media moet het doorgaans snel want anders is de kans verkeken.

 

Een hele concrete vraag is: wie wil aanstaande zaterdagochtend in Tros Nieuwsradio (een van de best beluisterde radioprogramma’s in Nederland) gedurende ongeveer 10 minuten geinterviewd worden over de hinder die je in je dagelijks werk ervaart als gevolg van de marktwerking. Degene die dat zou willen doen komt rond 8:30 in de uitzending en is om 9:00 klaar. Het is misschien iets voor iemand die niet al te ver van Hilversum woont en die zaterdag ook naar de manifestatie komt. Dan kun je daarna doorreizen naar Amersfoort. Ook hier geldt: denk niet te snel dat je collega het wel zal doen! Dus als je dit wilt doen, graag een reactie.

 

Dan nog een laatste punt: GGNet staat al lang niet meer alleen in haar strijd. Zorg Geen Markt ontving van de Raad van Bestuur van GGZ Westelijk Noord-Brabant een bericht waarin zij hun expliciete steun uitspreken voor het onderwerp en de inhoud van de manifestatie. Het zou mooi zijn als ook andere Raden van Bestuur hun steun zouden betuigen door een korte email naar Zorg Geen Markt te sturen. Zou je, eventueel samen met collega’s, willen kijken of dit binnen jouw instelling nog te regelen is voor zaterdag? Hoe meer Raden van Bestuur zich aansluiten, hoe beter.

 

Wij wensen je inspirerende dagen toe, waar je ook bent: in Amersfoort samen met honderden collega’s, in Hilversum op radio of t.v., of thuis kijkend naar je collega’s die voor hun vak opkomen.


Met vriendelijke groet,

Fred Leffers, Thijs Emons en Co Klaver

www.deggzlaatzichhoren.nl

 

Bijlage:

GGNet in opstand tegen marktwerking

 

N.B.

U ontvangt deze mail omdat u zich heeft aangemeld voor de mailgroep De ggz laat zich horen. Wilt u zich afmelden voor deze mailgroep, ga dan naar http://www.deggzlaatzichhoren.nl/afmeld_start.php