Mail verzonden op 25-8-2009

 

Valt er te leven met DBC’s?

 

Beste collega of anderszins geïnteresseerde,

 

Het DBC-systeem blijft de gemoederen in de GGZ bezig houden. In de uitzending van 'Kijken In De Ziel' van dinsdag 18 augustus jl. werd door drie vooraanstaande vakgenoten verwoord hoe het DBC-systeem voorbij gaat aan de essentie van ons vak. Van hen is Nelleke Nicolai vanwege de DBC’s gestopt met haar praktijk; Christa Widlund (Anna Enquist) overweegt hetzelfde te doen. De uitzending is hier te zien (vanaf 26:47 gaat het over DBC’s).

 

De meeste vakgenoten proberen hun werk zo goed en zo kwaad als het kan in het DBC-systeem te persen, ook al vinden velen de uitgangspunten ervan fundamenteel onjuist. Het artikel Het kost maar een halve dag per week beschrijft hun ervaringen. Sommigen houden echter vast aan een principiële stellingname. Zo wil de Koepel van DBC-vrije praktijken een juridische toetsing van het DBC-systeem mogelijk te maken, desnoods tot aan het Europese Hof van de Rechten van de Mens. Juristen beoordelen deze rechtsgang als kansrijk. Maar de kosten ervan zijn hoog. Hun recente oproep om donaties steunen wij daarom van harte!

 

Dat DBC’s in de GGZ een heilloze weg zijn en dat de overgrote meerderheid van de professionals er van af wil, bleek vorig jaar al uit het onderzoek De GGZ ontwricht. Hoe het dan wel verder moet? Onze visie hierop hebben we samengevat in een artikel in Het Financieele Dagblad. Intussen valt op Zorgvisie.nl te lezen dat minister Klink de definitieve invoering van DBC’s opnieuw met een jaar uitstelt. Zal uitstel afstel blijken te zijn?


Met vriendelijke groet,

Fred Leffers, Thijs Emons en Co Klaver

www.deggzlaatzichhoren.nl

 

N.B.

Je ontvangt deze mail omdat je lid bent van de mailinglijst De ggz laat zich horen. Wil je je afmelden voor deze mailinglijst, ga dan naar http://www.deggzlaatzichhoren.nl/afmelden.php