Mail verzonden op 21-10-2009

 

Doe-het-zelf democratie

 

Beste collega of anderszins geïnteresseerde,

 

Uit de mails die we ontvangen blijkt dat velen van jullie steeds nadrukkelijker op zoek zijn naar wegen om in actie te komen. Die wegen zijn er ook. We noemen enkele voorbeelden waar we in de afgelopen weken op geattendeerd werden door leden van de mailinglijst:

 

Tip 1. Lees op de site van Vrij Nederland het artikel Verzekeraar misbruikt patiënt en benut de mogelijkheid om te reageren.

 

Tip 2. Bekijk het interview met Marc Chavannes over zijn boek ‘Niemand regeert’ en laat je inspireren om aan doe-het-zelf democratie te gaan doen. Enkele citaten: “We moeten uit de zitkuil komen en aan de slag”. “We moeten kamerleden dwingen om standpunten in te nemen die we willen. Hen dwingen de onzin door te prikken”.

 

Tip 3. Je kunt het ook dichter bij huis zoeken. Doe-het-zelf democratie houdt ook in: collega’s wakker schudden die zich gelaten neerleggen bij discutabele maatregelen, medestanders zoeken, het management kritisch bevragen en druk op hen uitoefenen om standpunten in te nemen die recht doen aan de professionele praktijk.

 

Tip 4. Ook beroepsverenigingen kunnen wel wat doe-het-zelf democratie gebruiken. Zinloos? Zeker niet. Zo kun je uit onder meer dit artikel opmaken dat het NIP de koers aan het verleggen is. Zonder de aanhoudend kritische geluiden uit de achterban was dit niet gebeurd. Ook bij de NVvP lijkt een verandering gaande. Zie bijvoorbeeld het bij tip 1 genoemde artikel of lees dit persbericht.

 

Tip 5. Ga met een aantal collega’s naar het (gratis) congres één zorg ontketend, waar Klink zijn beleid gaat promoten. Zorg ervoor dat er kritische geluiden te horen zijn vanuit de dagelijkse praktijk.

 

Tip 6. Als je eerstelijnspsycholoog bent, lees dan de oproep van Jessica Terwiel en word lid van Contractvrij.

 

Tip 7. Als je onlangs de enquête hebt ontvangen van de Stichting DBC onderhoud over het niet aanleveren van privacygevoelige DBC gegevens aan de centrale database DIS, stel jezelf en je beroepsvereniging dan de volgende vragen: (1) Wat is exact het doel van de enquête en staat de beroepsvereniging daar volledig achter? (2) Als het doel uitsluitend is om zicht te krijgen op de redenen van het niet aanleveren van DBC gegevens, waarom is dan gekozen voor een enquête op naam? (3) Is het gezien het risico op vervolging, waarbij een ondertekende enquête als bewijsmateriaal kan worden gebruikt, niet beter de enquête te negeren? (4) Hoe worden de resultaten verwerkt en wat wordt ermee gedaan? 

 

Mocht je nog meer tips willen over wat je zoal kunt doen, kijk dan op http://www.deggzlaatzichhoren.nl/watkuntudoen.php


Met vriendelijke groet,

Fred Leffers, Thijs Emons en Co Klaver

www.deggzlaatzichhoren.nl

 

N.B.

Je ontvangt deze mail omdat je lid bent van de mailinglijst De ggz laat zich horen. Wil je je afmelden voor deze mailinglijst, ga dan naar http://www.deggzlaatzichhoren.nl/afmelden.php