Mail verzonden op 21-6-2011
 
GGZ in actie tegen grove bezuinigingen
  
Beste collega of anderszins geÔnteresseerde,

Het zal je niet zijn ontgaan: het kabinet wil fors bezuinigen op de GGZ. De plannen die minister Schippers daartoe op 10 juni presenteerde, gaan nog veel verder dan eerdere bezuinigingsvoorstellen. Het gebrek aan visie en compassie met de sector is stuitend. Want hoe wordt er bezuinigd? Door de marktwerking en de DBC’s af te schaffen? Door de managementcultuur aan te pakken? Door te investeren in een systeem dat professionals stimuleert om optimale, efficiŽnte, begrensde zorg te bieden? Door te investeren in eenvoud?

Niets van dit alles. De bezuinigingsvoorstellen zijn – in tegenstelling tot het ingewikkelde zorgsysteem dat de kostenoverschrijdingen veroorzaakt – duizelingwekkend eenvoudig. CliŽnten gaan per DBC honderden euro’s eigen bijdrage betalen en de zorgverleners krijgen te maken met fikse tariefkortingen. Daarnaast gaat het aantal te vergoeden zittingen in de eerste lijn terug van 8 naar 5, terwijl de eigen bijdrage omhoog gaat. Tot slot verdwijnt de behandeling van de aanpassingsstoornis uit het basispakket.

Met velen zijn wij geschokt door deze bezuinigingsvoorstellen. Maar verbaasd zijn we niet. Want al jaren is duidelijk dat het mis gaat in de GGZ. De kosten lopen op en de kwaliteit staat onder druk. Een logisch gevolg van het zorgstelsel zoals we dat momenteel hebben.

Bezuinigen is prima. Maar de plannen van het kabinet zijn visieloos en nietsontziend. Hoe moet het dan wel? Door nu alsnog te doen wat drie jaar geleden al had moeten gebeuren: een gezamenlijke analyse maken van wat er fout gaat en op basis daarvan verstandige maatregelen nemen. Niet ten koste van maar mťt de professionals en de cliŽnten.

Maar eerst moeten de huidige plannen van tafel. Vele partijen slaan momenteel de handen ineen om dat te bereiken. Zo verscheen afgelopen maandag deze advertentie in de landelijke kranten. Op de sites van GGZ NederlandNVvP en LPGGz lees je meer over de diverse acties die gaan plaatsvinden. Waaronder een grote protestmanifestatie op 29 juni. Zorg dat je er bij bent en neem zo veel mogelijk collega’s en cliŽnten mee!

Met vriendelijke groet,
 
Fred Leffers, Thijs Emons, Co Klaver en Alan Ralston
http://www.deggzlaatzichhoren.nl/
 
N.B.
Hoe meer leden onze mailinglijst heeft, hoe meer gewicht we in de schaal leggen.
Aanmelden, wijzigen en opzeggen via http://www.deggzlaatzichhoren.nl/contact.php